Sarchel Mohammad (C) kommunpolitiker i Växjö förskingrade skattepengar genom lotsföretag

AB Tolk & lots service i Sverige (Tolk & Lots AB) ägs och drivs av Matthias Saleh, 67 och kommunpolitikern Sarchel Mohammad, 47.
Företaget har under två år sammanlagt fått 13,2 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen för att ordna jobb åt nyanlända.

Sarchel Mohammad och MatthiasSaleh

SarchelMohammad _MatthiasSaleh

Det enda man lyckats åstadkomma är ett sexmånaders jobb och fyra tremånaders arbeten.
Istället har pengarna använts till att köpa bilar till företaget och muta de nyanlända med surfplattor för att knyta dem till sig och få ytterligare medel.

Bl.a. har man till företaget Tolk & Lots AB köpt tre Volvo SUV bilar – två XC60 och en XC90 till ett sammanlagt värde av 1,5 miljoner kronor. Alla tre är registrerade på företaget Tolk & Lots AB.

VD mattias Saleh erkänner öppat att man köpt datorer och Ipads för 1,6 miljoner kronor till de nyanlända deltagarna.
Motiveringen är att annars går de till konkurrenterna.

Han menar att flyktingarna är så medvetna om alla regler och förutom iPads vill de vill ha hälften av de pengar lotsföretagen får från Arbetsförmedlingen.

– De vill först och främst att vi ska hjälpa dem med att ta hit deras anhöriga till Sverige. Sen vill de ha bostäder, datorer och telefoner eller Ipads. Alla kräver datorer, de frågar till och med vilket märke de får. Det har varit så tidskrävande att vi inte haft tid över för att ordna några jobb.

Trots 360 registrerade klagomål och flera avstängningar av lotsar 2013 fortsatte Arbetsförmedlingen verksamheten.
Men trots att Arbetsförmedlingen var medveten om problemen så fortsatte de att betala ut ytterligare 758 miljoner kronor till lotsföretagen under 2014.
Klagomålen fortsatte under 2014 – totalt registrerades 432 ärenden hos myndigheten.

Även Riksrevisionsverkets rapport under sommaren 2014 visade på att systemet med lotsar var dyrt och ineffektivt.
En granskning visar att det bästa lotsföretaget fått 774 000 kronor per ordnat arbete längre än 6 månader – och det sämsta 19,8 miljoner. I snitt 2,5 miljoner per ordnat jobb längre än 6 månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *